Monday, June 6, 2016

Tiada rezeki kali ini

Selamat berpuasa kepada semua umat islam di Malaysia dan seluruh dunia :). Hari ini hari pertama berpuasa walaupun aku tak puasa lagi sebab Cik P dah dating menjengah :)
 
Ok, nak update cerita IUI aku. Pada 31.05.2016 dah ada spotted skit. So aku masih berharap lagi, hope2 tu adalah implantation blood. Tapi musnah harapan bila 3hb, darah dah banyak. So memang sah period. So IUI aku untuk kali ini gagal. Hati ni sedih la jugak. Tapi semua ini adalah dugaan dari Allah. So aku sebagai hambanya kena bersabar dan tidak boleh berputus asa. Kena cuba lagi.
 
Untuk IUI ini, bulan puasa, LPPKN tidak membuat prosedur ini, so InsyaAllah, aku nak mencuba lagi lepas raya nanti. Hope dipermudahkan, iaitu mendapat slot untuk buat IUI ni.
 
Walaupun begitu, sepanjang Ramadhan ni, aku berharap juga kalau dapat preggy secara normal. Mana tahu kan? Kalau Allah nak bagi.. :) Aminnn
 
Tu je la cerita IUI aku untuk kali ini. :)

Tuesday, May 17, 2016

IUI pertama kali di LPPKN

Salam,

13 May 2016, pepagi pi ke LPPKN lagi. Nak kena ultrasound lagi, tengok camne keadaan telur2 ku. :) Matang ke, besar ke tak?

Berdebar2 dalam kereta. H bawak kereta aku asik dengan doa2. MIntak dipermudahkan.

7.34 sampai , aku terus naik ke tingkat 6. Nama aku dipanggil untuk ultrasound. Alhamdulillah, doctor H kata, boleh proceed untuk IUI pada Isnin depan (16.05.2016). Masa scan tadi, Dr kata telur di sebelah kanan ada 1 dan sebelah kiri ada 2 yang dah matang.

Lepas mendapat penerangan daripada doctor, aku tunggu untuk ambil ubat dan seterusnya kena belajar dengan nurse cara2 nak bancuh ubat baru plak.

So aku dapat bekalan ubat :

1) Ubat Pregnyl : Ubat ni perlu dicucuk pada 14.05.2016. Dr kata ubt ni bertindak untuk mengeluarkan telur2 yang matang nnti dan boleh la proses IUI dijalankan pada Isnin nanti. Ubat ini akan bertindak dalam 36 jam.
 
2) Duphaston : Ubat ini untuk kuatkan Rahim. So doctor pesan untuk makan bermula 20.05.2016 iaitu beberapa hari selepas IUI nanti.
 
Kos untuk lawatan kali ini ialah : RM140.70
 
16 May 2016, Aku dan H dah sampai di LPPKN pada pukul 7pagi. Kami mmg cadang nak dtg awal. So kami tunggu sampai 7.30 untuk klinik buka. Lepas daftar, H kena pergi ke tingkat 7 untuk keluarkan sperma. Aku tunggu je kat tingkat 6.
 
Selepas H selesai keluarkan sperma, kami breakfast dulu kat tingkat 2 sebelum ke tingkat 7 pada pukul 9pagi untuk IUI.
 
Jam 9 pagi aku dan H menunggu, sekejap je, aku dipanggil masuk ke bilik IUI. Kat situ ada 6 katil kalau aku tak silap, then ada langsir yang akan tutup antara katil2 tu. Aku orang pertama yang akan lakukan prosedur IUI pagi itu.
 
Naik atas katil dan tunggu doctor dating. Aku kena semak sperm yang akan dimasukkan. Mana tahu silap tag kan.. naya :). Kemudian doctor H melakukan IUI pada aku. Prosedur tak sakit, tapi perut aku cramp disebabkan ovulasi telah berlaku.
 
Sebelum keluar doctor bagitau dalam proses IUI tadi, 30juta sperma telah dimasukkan. Walaupun H kata tak banyak dia bagi tadi, tapi sebenarnya sudah mencukupi. Ya Allah... dalam 30 juta itu, harapnya ada perenang yang Berjaya dan tembusi telurku. Semoga ada rezeki kami untuk menimang zuriat kami sendiri.
 
Selepas proses IUI, aku diminta untuk baring dalam masa 20 minit.
 
Sebelum balik, nurse pesan, kalau ada masa, boleh la baby dancing selama 3 hari berturut2 kerana now tgh ovulasi. InsyaAllah.. Kami di beri MC. H keje, aku je rehat kat umah. Perut cramp.
 
Sekiranya pada 9 Jun 2016, period aku tak menjengah, so kena la ke LPPKN untuk test samada IUI Berjaya atau tidak. Ya Allah, mohon makbulkan doa kami untuk Berjaya mendapat zuriat kami ini. Aminnn.
 
Kos untuk hari ini ialah : RM350.00

Tuesday, May 10, 2016

Ultrasound di LPPKN

Salam Selasa (10.05.2016),
 
Hari ini tarikh aku ke LPPKN untuk membuat ultrasound. Nak tengok saiz telur, ok ke tak, membesar bagai juara ke tak.
 
Pepagi aku dan Suami ke LPPKN. Hari ini sekali lagi half day untuk settlekan urusan LPPKN ni.
 
7.30pagi aku sampai dan terus drop appointment card. Kemudian nama dipanggil dan aku terus ke bilik untuk Ultrasound.
 
Doktor H bagitau telur2 tak membesar seperti yang diperlukan sekiranya nak proceed dengan IUI, so doctor prescribe ubat cucuk untuk 2 kali cucuk lagi.. ermm.. positif!!! Aku pasti ok.
 
So Jumaat nanti kena dating lagi untuk Ultrasound again, kalau telur cantik, so IUI akan dilakukan pada hari Isnin (16.05.2016). Semoga dipermudahkan urusan ini.
 
So hari ini harga yang terlibat ialah : RM228.00
 
Balik LPPKN aku terus buat urusan bank untuk amik surat beranak Golfish. Alhamdulillah dipermudahkan :)
 
Ya Allah, semoga lancar segala urusan aku untuk mendapatkan zuriat ini. Amin....

Thursday, May 5, 2016

Suntikan Gonal-F

Salam Khamis, :)
 
Semalam 4.05.2016, pukul 10mlm, aku mencuba ubat baru iaitu ubat cucuk kat perut plak. Doktor di LPPKN bekalkan clomid untuk makan dan ubat cucuk ni sebagai persediaan sebelum melakukan iui.
 
So sbb aku takut nak cucuk, jadi aku mintak tolong suamiku yang tersayang untuk cucuk. Aku ngeri lak nak pegang picagari tu, altho jarumnya halus je.
 
So aku bancuh siap2 ubatnya, dan kemudian sedia untuk dicucuk. Rupa peralatan cucuk adalah seperti di bawah :

Jarum yang halus

Jarum yg besar dan panjang ni tujuan untuk bancuh ubat dan sedut masuk balik dalam picagari tu.

Ini set lengkap Gonal-F, 1 jarum cucuk, 1 jarum bancuhan ubat, 1 ubat serbuk, Alcohol pad untuk sapu sebelum cucuk di perut.
H cucuk perut aku dengan keadaan tegak,kena 90 darjah. Jarak tempat nak cucuk tu dalam lingkugan 2 jari dari pusat, so boleh cucuk sekitar itu. Lepas jarum dah masuk, then masukkan ubat, selepas itu dalam kiraan 10 saat, baru keluarkan jarum.
 
Sakit ke tak? Ermm.. serius tak sakit. Pandai tul doctor H saya. Tq Hubby.. love u till Jannah.

Wednesday, May 4, 2016

Persediaan untuk IUI - LPPKN

Dah lama tak update kat sini, bukan malas update, tapi mmg takde benda nak update. So smlm 3.05.2016, tarikh aku ke LPPKN untuk tahun ini. Punya lama nak menunggu masa yang sesuai nak ke sini. Tunggu Period datang, dah datang, doctor cuti, atau aku plak takde. So masa yang tak diizinkan Allah. Takpe, bersangka baik dengan segala yang berlaku :)
 
So smlm, 7.30 pagi aku dan suami dah ada di LPPKN, tunggu nama dipanggil doctor, dan doctor H memberi penerangan IUI. Dia juga bagitahu cara2 nak makan pil dan nak inject kat perut tu.
 
Lps keluar bilik doctor, tunggu kaunter ubat bukak dan bila dah amik ubt dan membuat pembayaran, aku ke bilik nurse kat belakang untuk diajar cara2 nak cucuk perut huhu. Seram jugak tengok cara2 nak bancuh ubt dan cucuk2 ni. Tapi takpe la.. usaha itu tangga kejayaan kan.
 
So apa yang dibekalkan dan jadual ubt seperti di bawah :
 
1) Clomid - Ambil pukul 10mlm, 2 biji sekali makan. Pengambilan selama 5 hari (3.05-7.05.2016)
2) Gonal F Injection - Cucuk selang sehari, Pukul 10 malam. Cucuk sebanyak 3 kali (4.05 / 6.05 / 8.05)
Total harga hari ini : RM346.00
 
So next appointment ialah pada 10.05.2016 (Selasa) untuk ultrasound. Then nanti baru doctor akan maklumkan untuk teruskan IUI atau perlu consume ubt2 lain lagi :)
 
Ya Allah, semoga perjalanan kami untuk mendapatkan zuriat yang soleh/solehah ini berjalan lancar dan dirahmati Allah..Amin.

Friday, April 10, 2015

Blood Test kedua -LPPKN

Pada 2 April lepas aku sekali lagi ke LPPKN. Kali ni untuk blood test kali kedua, untuk hormone. H tak perlu buat test ni. Just aku je. Aku sampai dalam pukul 12 tengahari dan terus menunggu nombor aku dipanggil.
 
Masuk dalam bilik nurse untuk amik sample darah. Kali ni hazab huhu.. 3 kali dan 3 tempat cucuk nak carik blood vein aku. Akhirnya amik kat tangan huhu.. Demi zuriat, aku tahan kan sengal2 itu..:)
 
Bayaran yang dikenakan untuk ini hanya RM20. Btw ini adalah CD21 dan aku turut membawa result HSG aku untuk simpanan LPPKN. Untuk film tu plak, bawak masa jumpa doctor nanti. Bila nak jumpa doctor? Tunggu 1st day period baru call LPPKN untuk set date with doctor.
 
Tunggguuuuu :)

Thursday, March 26, 2015

HSG di Hospital Pakar Tawakal

25.03.2015, Tarikh appointment untuk aku ke Hospital Tawakal untuk menjalani HSG xray. Sebelum ke sana, dah banyak aku baca blog2 ttc yang cerita pengalaman masing2 menjalani HSG ni. Ada yang cakap sakit , ada yang cakap biasa je. So pengalaman aku ni lebih kurang je la.
 
Appointment pukul 10pagi. Selepas register aku dan H pi makan dulu. lepas makan terus ke ruang menunggu dan dalam 5 minit, aku di panggil ke dalam. Nurse bagi penerangan skit berkenaan prosedur ini dan aku tandatangan surat persetujuan.
 
Aku baring kat atas tempat x ray, Sejuk je rasa. Nasib diorang bagi aku blanket sementara menunggu doctor datang. Then sebentar lepas tu Doktor Fatimah datang. Cantik walaupun telah berusia. And aku suka sebab dia lembut je cara cakap dan menjalankan prosedur tu.
 
Masa dia duk godek2 bawah sana.. rasa ngilu mcm period cramp tu. Huhu.. tak best. Tapi bertahan. Then kena buat dua kali, sbb uterus aku retrovert.. adoii.. sad to hear. Tapi pasrah. Ermm.. Then bila dye di masukkan, belah kanan ok, tapi nampaknya belah kiri mcm tak berapa memuaskan. Aku pun tak pasti sangat dengan result ni. Nanti la aku perlu Tanya pada dr di LPPKN.
 
So pukul 11 aku dah selesai membuat pembayaran dan bawak balik report dan jugak film x ray. Harga untuk xray, report dan film ini ialah RM190.
 
And sampai rumah aku terus naik amik lappy dan pi keje. Niat nak cuti tak jadi la. So end up aku amik half day leave je. Sayang cuti .. hehehe
 
Ya Allah permudahkan la urusan ku dan suami untuk mendapatkan cahayamata ini. Amin...