Monday, October 17, 2011

@ Hometown ( Met Bak 1st time )

Last weekend aku balik kampung. Ada urusan penting yang nak kena settlekan. Kebetulan pulak, si Bak balik dr laut. So he want to meet me. Ermm.. aku ok je. Nak jugak aku kenal si Bak ni. How is this person look like.. :)

So Saturday, as promised we met. Yang funny.. he brought anak jiran dia yang form 2. ekeke..Ok la. Maybe he was nervous. And masa aku jumpa dia. Memang he look nervous pun. Dia sangat tak hensem.. mcm sama tinggi je ngan aku. ekeke.. Rendang. Kulit so dark.. maybe sebab kerja dia. Tapi tu semua tak de hal la, yang penting hati kena baik kan?. So kitorang jumpa kat Pizza. Alasannya budak form 2 tu named Kimi nak makan Pizza.. ekeke.. Aku ni teringin la nak makan goreng2 seafood kat tepi pantai.. terpaksa la layan Pizza lak.

Si Bak ni gila cool jugak. Dia mmg jadi diri sebenarnya. Sampai Pizza, dia cakap ngan aku :

Bak : Awak order la pape.. saya dok biasa order2 Pizza ni, 1st time saya masuk ni.
Me : Ermm.. ok la ( Sambil2 belek menu.. and aku order je pape.. )

Hahaha.. so aku lepak and makan2 sambil bersembang. Seperti biasa, aku la control the situation. Dia banyak mendengar daripada bercakap. Tapi daripada soalan2 dia pada aku, semua nampak macam nak pancing info untuk masa depan. Mean.. kalau la aku jadi kawin dengan dia... dia nak tahu samada dia boleh tak ikut life aku ni. Antara soalan2 dia :

- So awak memang berhajat nak duk KL lama ke?
- Uii.. bz ye awak.. so kalau saya pi KL, nak jumpa pun susah jugak la ye..
- Memang tanak jadi cikgu ke? kata cita2 nak jadi cikgu dulu.. sempat lagi kan? ( Knowing lelaki2 mcm Bak ni, cikgu la paling sesuai nak buat jadi isteri.. ahakss)
- So kalau tak raya, awak memang susah nak balik kampung ke?
- Awak nanti nak sambung belajar lagi ke?

Dan ada lagi soalan2 dia dan statement2 dia yang aku rasa dia nak kata :
- Awak tak boleh tukar balik Terengganu ke?

Hehe.. standard la. Tapi apa yang ok pasal Bak ni, dia tak berlagak semua tahu la.. Macam lelaki yang pernah aku jumpa 3 yrs back kot. let me call him "A". Wah.. A ni memang hebat. 1st met je, da suh aku tukar Terengganu. Katanya dia boleh tukarkan aku dengan mudah, sbb dia tahu beberapa politician. Huh.. lucu sungguh. Dia and his mom pun sama je la. Sikit2 nak ckp politik. 1st met aku jumpa tu, terus aku turn off. Aku ckp dengan dia, aku tak boleh dengan dia. Mcm susah. And after that tak sampai setahun, dia kawin dengan cikgu dr KL.. memang betul la,cikgu tu dapat tukar ke kampung aku ngan sekejap je.. hehe.. berkuasa gittew. Then after dapat anak, i heard from my cousin yang keje sama tempat dengan wife "A", mereka divorced. Kata cikgu tu, dia tak tahan hidup with A and his family tu. Ermm.. So diorang takde jodoh yang panjang. Yang kesian is baby tu, baru je lahir da mak ayah bercerai lak. Tapi what to do.. hidup mesti di teruskan juga.

Aku? Masih lagi sendiri. :) Tapi aku percaya jodoh itu rahsia, dan Allah tidak menganiaya hambaNya. Dan sebagai hambaNya, aku kena la kuatkan usaha dan tidak putus2 berdoa untuk kesejahteraan aku dan kaum keluarga ku. Amin...

No comments:

Post a Comment