Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, July 29, 2013

Puding roti bakar bersama sos kastard

Last week ada makan2 buka puasa with family H. So kami berbuka puasa di Kajang, umah kakak iparku. :) pk2 nak bawak apa.. Takkan nak pegi berlenggang mak limah je. So aku decide nak buat puding roti. Google2 jumpa la.. Tapi biasa la.. Aku ska alter resepi. So aku ubah skit2. Hasilnya not bad la,, eatable..

Bahan2
Untuk puding  ( bahan a )
7-8 keping roti
Butter untuk sapuan roti
*Fresh milk or full cream milk , mana2 yg suka la 450ml
*Gula 4 sudu besar
*Telur 2 biji
*1 sudu kecil Esen vanilla
*1 sudu Serbuk kayu manis 

Untuk sos kastard ( bahan b )
1 tin susu cair..ideal f&n ke.. Mana2 yg suka
1/4 tin air, guna tin susu tadi
2 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar gula

Cara2 :

Untuk bahan2 bertanda *, satukan. Pukul sebentar. X perlu guna mixer, just nk satukan bahan. Whisk sebentar sampai bersatu. Ketepikan sementara

Sapukan butter ke semua roti. Ala2 nak buat sandwich.
Potong roti kepada 4. 

Susun roti dlm acuan. Taburkan kismis sebanyak yg disukai. Kemudian curahkan bahan2 yg dipukul tadi. Kemudian ulang langkah yang sama sehingga habis kepingan roti. Lapisan paling atas.. Taburkan gula kasar untuk hiasan. 

Bakar selama 30 minit dalam suhu 160 darjah atau sehingga masak.

Untuk sos kastard pula,
Satukan semua bahan b. Kacau semua bahan agar tidak berketul. Setelah masak, tapis sebelum dihidangkan untuk mengelakkan ada ketulan tepung kastard yang tidak hancur.


So boleh la dimakan ketika panas atau sejuk. Gituuu.. So pic puding aku seperti dibawah :





No comments:

Post a Comment